Srećom …

… te je

vera odnos izmedju pojedinca i Boga – ne pojedinca i verske institucije

a

„Gde se dvoje ili troje okupe u ime Moje, tamo sam Ja među njima“ (Evandjelje po Mateju 18,20)

Srećom …

… te nam za veru ne trebaju zidovi medju kojima oni samoproglašeni jedno propovedaju a drugo delaju. Neka bude da je spoznaja takve laži samo jedna kušnja čiste vere u srcu, da čovek shvati ka čemu se okrenuo: ka kulisi ili suštini. Ovakve spoznaje nam daju slobodu istinom da je nepotrebno Boga tražiti iza kapija, vrata i svešteničkih reči, no ga naći u sebi i onda više na putu nikad nećemo biti sami.

Advertisements

7 comments on “Srećom …

 1. tangolina kaže:

  Srećom te je tako 🙂

 2. oblogovan kaže:

  Lep tekst.. Ipak, ja volim da udjem i medju te zidove i da čujem ono što se tamo ima čuti… Nema veze što on ne radi to što priča. Ima puno lekara pušača koji će vam reći da je pušenje štetno. Savet je svakako dobar, iako ga se on ne drži. Činjenica je da i sveštenika ima raznoraznih, kao i nas, uostalom. Naša očekivanja od njih su velika, pa su takva i razočaranja, tako da u tom svetlu sasvim razumem tvoje reči…

  • Plava Baklava kaže:

   Volim i ja da udjem medju te zidove, volim da posećujem hodočasniačka mesta, svetilišta. Snaga kolektivne vere i molitve, energija koju one daju je moćna i lekovita. Na žalost većina sveštenika (baz razlike na to kom ogranku hrišćanstva pripadaju) su loše zanatlije, bez trunke duhovnosti, koju od njih ipak nekako očekujemo. Kad sveštenik odbije da pruži utehu i savet i osnaženje u veri – šta reći, šta misliti (a nije mu prvi put)?

   Volim da slušam i čitam propovedi, navode čoveka na razne spoznaje. Ne povezujem ih s ličnošću propovednika već odavno, jer njih shvatam samo kao kurire često nesvesne onog što čine, koji samo treba da isposreduju da odredjena poruka stigne do nas.

   U stvari to njihovo farisejstvo nam daje slobodu (koju nam oni često osporavaju) a to je upravo sloboda o kojoj sam u tekstu pisala. Eto, hvala im na njoj, jer tako je i vera lepša, čistija, prožetija ljubavlju 🙂 .

 3. tanjatg kaže:

  Bog nisu zidovi, građevine i crkva. Bog je svuda, sa nama, bdi i miluje. Čuje, i odgovara. Čeka i prašta. Štiti, vasktsava i osnažuje. Tako ja doživljavam svje intimne trenutke sa spasiteljem! U tajnoj kleti. Najviše tako!

  • Plava Baklava kaže:

   Eliksir snage, mudrosti, života samog. Godinama se borim s osećajem nelagodnosti zbog nametanja forme. I zbog toga što mnogi tu formu prihvataju i rado je onda ističu kao veru. Nedostaje mi dimenzija duhovnosti na mestima i u ljudima gde bi trebala da postoji, a ja tamo vidim farsu, farsu, ljusku bez sadržine. Pri tom, snaga kolektvine molitve je čudesna, ali kad ide iz srca, iz vere, iz ljubavi, ne iz straha i što „tako treba da delam da budem spašen“

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s