Amazing Grace

Amazing Grace je hrišćanska pesma, čije reči je napisao anglikanski sveštenik i bivši kapetan broda kojim su se prevozili robovi John Newton, a objavio je 1779 godine. Izvorni naziv pesme je „Faith’s Review and Expectation“.

Melodija po kojoj se pesma najčešće peva se zove  New Britain, što je arija nepoznatog autora poreklom najverovatnije iz Irske.

Newton je napisao reči na osnovu sopstvenog iskustva. Odrastao je kao ateista, ali je njegov životni put bio uobličavan raznim preokretima i slučajnostima, koje je često pokretao sopstvenom buntovničkom neposlušnošću. Bio je prinudjen da udje u Kraljevsku mornaricu i da na kraju i sam učestvuje u trgovanju robljem. Jedne noći na brodu  „Greyhound“ ga je zatekla jaka oluja koja je pretila da brod potopi. Toliko se bojao da je počeo da doziva Boga i moli za milost. Taj trenutak je značio početak njegovog duhovnog preobražaja.

Godine 1764 postao je anglikanski sveštenik i kao vikar se naselio u Olney, kde je počeo da piše pesme s pesnikom Williamom Copwerom. Amazing Grace je  bila napisana za ilustraciju Novogodišnje propovedi 1773. Nije poznato da li postoji neka prvobitna muzika, koja je pratila stihove.

U USA Amazing Grace je bila popularna u toku tzv. drugog velikog budjenja na početku 19. veka. U tom periodu bila je izvodjena sa više od 20 melodija, ale je 1835 spojena s melodijom  „New Britain“, i u tom izdanju se najčešće peva i svira i danas.

Izvor: Wikipedia

Advertisements

6 comments on “Amazing Grace

  1. tangolina kaže:

    Hvala za mali istorijski osvrt, poznata pesma, u prelepom izvođenju 🙂

  2. tanjatg kaže:

    Na neki način hrišćanska himna!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s