Zakotrljaj bol

Tri duboka uzdaha i lagano stisnuti kapci. Spustile su se zavese na duši, da je na tren izoluju od okolnog sveta. Strujanje je prvo osetila na koži golih ruku. Nežno je dodirivalo brzo treperenje. Aktiviralo je nevidljive prekidače u mozgu. Brojala je pulsiranja, posmatrajući koja hemisfera je aktivnija. Ponirala je sve dublje u svetove unutar sebe.

Jednom davno ušla je u sam centar bola, skliznula je tamo lakše i brže nego što je pretpostavila da je uopšte moguće. U tih nekoliko milisekundi je poverovala da joj se mozak raspršio u nepovrat a nije čak stigla ni da vrisne. Od tada zna da se bolom može upravljati, da ga je moguće i dozirati, žonglirati njime kao zrelim pomorandžama do granice nestvarnog. Posle eksplozije u svim kutcima svesnog bića naišla je tiha oseka stanja bez ikakvog osećaja, zasićena svežinom olašanja kakvo samo prestanak bola može da izazove.

Emocionalni bol se razlikuje od fizičkog po tome što iz njega treba izaći da bi prestao. Udaljiti se, predati ga drugome da ga nosi i leči, nekome ko nismo mi ali ko jedini ume da nam ga izlečen vrati, jer u svaki bol je utkan jedan delić nesvesnih nas. Izdizala se tako u prostore iznad mora i oblaka, postajala ptica i s velikih visina posmatrala je tamno klupko bola i tuge kako se kotrlja. Mogla bi da bude i nestašno mače ili štene koje se klupkom poigra, malo ga prokotrlja, malo i razmrsi, ali je bolje bilo samo ga tiho posmatrati izdaleka. Ta izdizanja su uvek bila izazov, jer su zahtevala pogled uperen ka nebu i svitanju do momenta postizanja dovoljne distance. I onda bi po formuli „ti samo budi dovoljno daleko“ počinjao proces lečenja, jer bol više nije bio njen. Ma nek´ uzme svako koliko mu treba.

Tri duboka uzdaha i lagano stisnuti kapci. Vrhovi prstiju bride, pulsira život u njima, dok se iza spuštenih zavesa duša sprema za još jedan let. Za ovu noć javljaju vedro zvezdano zimsko nebo nad Evropom s još jednim purpurnim smirajem dana. Ili možda ne.

Srećan let svim letačima  želi Plava Baklava 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s